Rikkoutuneen lampun käsittely

Kuluttaja voi altistua elohopealle vain, jos lampun kupu halkeaa tai rikkoutuu. Jos näin tapahtuu, toimi seuraavalla tavalla:

1. Pysy rauhallisena. Loistelamput sisältävät vain erittäin pienen määrän elohopeaa.

2. Jos lamppu rikkoutui valaisimen sisällä, varmista että sähkövirta on kytketty pois päältä ennen rikkoutuneen lampun poistamista.

3. Lasten tulisi poistua huoneesta.

4. Avaa ikkuna ja poistu huoneesta vähintään 15 minuutiksi. Jos mahdollista, tuuleta läpivedolla.

5. Käytä suojahansikkaita käsitellessäsi rikkoutunutta lamppua ja lasinsiruja. Suojahansikkaat suojelevat sinua mahdollisesti teräviltä lasinsiruilta.

6. Tuuletuksen jälkeen kerää lasinsirpaleet suljettavaan astiaan ja sulje se tiukasti.

7. Vie rikkoutunut lamppu astiassa lähimpään lamppujen keräyspisteeseen. Jos et voi tehdä sitä heti, säilytä astiaa ulkotiloissa.


Jos lamppu rikkoutui tasaiselle alustalle (laatta, parketti, linoleumi, muovimatto, laminaatti):

1. Kerää pienemmät lasinsirut esimerkiksi pahvinpalan avulla.

2. Pyyhi alue huolellisesti vähintään kahdesti. Käytä pyyhkimiseen esimerkiksi kertakäyttöistä talousliinaa ja hävitä siivousvälineet käytön jälkeen.


Jos lamppu rikkoutui matolle:

1. On suositeltavaa imuroida mattoa vähintään 5 minuutin ajan. Aukaise ikkuna imuroinnin ajaksi ja jatka tuulettamista sen jälkeen vielä 15 minuuttia. Toista vähintään kahdesti.

2. Jos mahdollista, pese matto ulkotiloissa ja tuuleta sitä vähintään yhden päivän ajan.

3. Pyyhi imurin suutin huolellisesti ja poista pölypussi välittömästi tai pese pölysäiliö perusteellisesti. Jätä imuri päälle ulkotiloihin vähintään 15 minuutin ajaksi.

4. Kaikki siivoamiseen käytetyt tarvikkeet (hansikkaat, pahvinpalaset, talousliinat, pölypussi ja pöly) voidaan hävittää talousjätteen mukana, mutta ne tulee viedä pois asunnosta välittömästi.

5. Tuuleta huonetta senkin jälkeen, kun kaikki rikkoutuneen lampun osat on kerätty ja viety pois.


Muista seuraavat tärkeät asiat:

  • Elohopeaa joutuu ihmiskehoon pääasiallisesti hengitysteiden kautta. Huoneenlämmössä elohopea on nestemäistä ja höyrystyy hitaasti.
  • Höyrystyminen nopeutuu korkeammissa lämpötiloissa. Jos lamppu rikkoutuu, kun se on sytytetty, suurin osa elohopeasta on jo valmiiksi höyrymäisessä muodossa.
  • Rikkoutuneessa lampussa suurin osa elohopeasta kiinnittyy lampunpalasiin ja höyrystyy ajan kuluessa. Lasinsirujen ja muiden lampun osien säilyttäminen esimerkiksi keittiön roskasäiliössä ei siis poista haittaa. Samoin imuroiduista, pölypussiin joutuneista lampun osista haihtuu elohopeaa hitaasti huoneilmaan, jos pölypussia ei vaihdeta. Vie siis elohopealle altistuneet tavarat välittömästi pois asuintiloista.
  • Tuulettaminen vähentää merkittävästi elohopeahöyryn määrää huoneessa.
  • Käytä OSRAMin energiansäästölamppuja. Niiden sisältämät elohopeamäärät ovat selvästi lakisääteisten määräysten alapuolella.

Alla olevista tiedostoista ja linkeistä löydät lisätietoa energiansäästölamppujen hävittämisestä. Tiedostot ja sivustot ovat englanninkielisiä.