Vuoden 2014 fysiikan Nobel-palkinto sinisen LED-valon keksimisestä

09.10.2014

Sovellus:  Yleisvalaistus
Teknologia:  LED
Kohderyhmä:  Sähköasentaja,  Kuluttaja,  Arkkitehti,  Valosuunnittelija,  OEM-laitevalmistaja,  Toimiala

Vuoden 2014 fysiikan Nobel-palkinto myönnetään sinisen LED-valon keksimisestä. Maailman johtavana LED-tuotteiden valmistajana OSRAM onnittelee palkinnon voittajia Isamu Akasakia, Hiroshi Amanoa ja Shuji Nakamuraa.

Sininen LED mahdollisti ensimmäisen valkoisen LED-valon

Punainen LED keksittiin jo 50-luvun lopulla. Muutamaa vuotta myöhemmin tuli vihreä LED. Mutta valkoisen LED-valon tuottamiseen tarvittava sininen LED puuttui edelleen. Sen kehittely osoittautui äärimmäisen vaikeaksi – kunnes kolme japanilaista tutkijaa teki läpimurron vuonna 1992.

”Sinisen LEDin keksiminen oli ainutlaatuinen virstanpylväs teknologian lähihistoriassa. Se on yksi energiatehokkaimmista valonlähteistä. Siniset LEDit ovat valkoisten LEDien perusta. Lisäksi samalla tekniikalla voidaan tuottaa sinistä laservaloa. Viimeisin siihen liittyvä uutuus ovat autojen laseriin perustuvat ajovalot”, kertoo OSRAMin tutkimuksen ja tuotekehityksen johtaja tohtori Klaus Streubel.

OSRAM on toiminut aktiivisesti LED-alalla yli 40 vuoden ajan. Nykyään OSRAM ei ole ainoastaan markkinajohtaja vaan myös teknologian ja innovaatioiden edelläkävijä monilla tekniikan aloilla, laservalot mukaan lukien.

Tuotetiedot