Himmennettävät LED-lamput

09.09.2016

Sovellus:  Yleisvalaistus
Teknologia:  LED
Kohderyhmä:  Vähittäiskauppa,  Liikkeen omistaja,  Yleisö,  Asentaja

Lamput, jotka tuottavat valoa valodiodien (LED) avulla, eivät aina ole himmentimien kanssa yhteensopivia. Pakkauksessa on kerrottava, voiko kyseisen LED-lampun himmentää. Myös himmennettävät versiot saattavat aiheuttaa ongelmia erityisesti silloin, jos ne yhdistetään valmiiksi asennettuihin perinteisten lamppujen kirkkaudensäätimiin. Se johtuu osittain elektroniikasta ja osittain LED-lamppujen alhaisesta tehontarpeesta, joka asettaa himmentimelle erityisvaatimuksia. Jos harkitset seuraavia tietoja himmennettävää ratkaisua valitessasi, ota huomioon, että voit saavuttaa halutun valaistuksen myös nykyaikaisilla energiansäästölampuilla.

Energiaa säästävät ja kustannustehokkaat OSRAMin LED-heijastinlamput ovat erittäin hyvä vaihtoehto korkeajännitteisille volframi-halogeeniheijastinlampuille, joita ei EU:n kiellon mukaisesti saa enää laskea liikkeeseen. Tehottomat valonlähteet kieltävä EU-direktiivi tuli voimaan 1.9.2016. Halogeenilamput ovat hehkulamppuja energiatehokkaampia, mutta niiden toimintaperiaate on hyvin samankaltainen: kun painat valokatkaisinta, sähkövirta kulkee lampussa olevan langan läpi lämpöä ja valoa tuottaen. Valon kirkkauden hallitseminen on siten suhteellisen yksinkertaista: sopiva himmennin varmistaa, että langan läpi kulkee vähemmän sähkövirtaa, jolloin lanka ei kuumene yhtä paljon ja lamppu valaisee heikommin.

LEDit (hohtodiodit) toimivat täysin eri tavalla, sillä ne ovat elektronisia puolijohdekomponentteja. Sen vuoksi LED-lampuissa on pieneen tietokoneeseen verrattavissa olevaa elektroniikkaa. Ne ovat sähkövirtakytköksissä LEDin yläpuolella ohjaamassa tämän tyypin lamppujen toiminnan edellyttämää vakiovirtaa. Nämä LED-lamppujen monimutkaiset elektroniset ominaisuudet on otettava huomioon himmennintä valittaessa.

Joidenkin himmentimien kohdalla lisähaasteena on LED-lamppujen pieni tehontarve. Aikaisemmat himmentimet suunniteltiin hehkulamppuja varten. Hehkulamppujen kirkkautta säädetään yleensä seinään asennetulla kierrettävällä valokytkimellä. 60 watin hehkulamppua vastaava LED-lamppu vaatii esimerkiksi huomattavasti vähemmän liitäntätehoa – vain noin 9 wattia – samaan valotehoon, joten valon säätöväli on huomattavasti pienempi. Sen vuoksi tarvitaan tähän haasteeseen kykenevä himmennin. Jos se ei onnistu, lamppu saattaa välkkyä tai tuottaa ääntä ja pahimmassa tapauksessa tuhoutua tai hajottaa himmentimen.

Ota huomioon seuraavat asiat ennen kuin korvaat himmennettävän valaisimen volframi-halogeenilampun LED-lampulla:

  • Käytä himmennettävissä valaisimissa ainoastaan sellaisia LED-lamppuja, joiden pakkauksessa on merkintä ”himmennettävä”.
  • Himmentimen on oltava kyseisen LED-lampun kanssa yhteensopiva. Saat tietoa lampun kanssa yhteensopivista himmentimistä lampunvalmistajan verkkosivustolta, kuten esimerkiksi sivustolta www.ledvance.fi/himmennettävät.
  • Myös himmenninvalmistajien (esim. Merten, Gira ja Jung) verkkosivuilla on yhteensopivuusluetteloita ja käteviä verkkotyökaluja. Jos et ole varma valmiiksi asennettujen himmentimien yhteensopivuudesta, kannattaa ottaa yhteys rakennuksen omistajaan tai sähköasentajaan.
  • Älä tilaa halpoja valonhallintajärjestelmiä ja LED-lamppuja, joita näkee usein verkkotarjouksissa. Tällaiset näennäisesti edulliset tuotteet ovat usein huonolaatuisia, eivätkä toimi kunnolla tai ollenkaan.
  • Käytä himmenninpiirissä ainoastaan saman tyyppisiä lamppuja, ellei himmentimen valmistajan ohjeissa toisin sanota. Lampunvalmistajien erilaisten LED-tyyppien käyttö saattaa aiheuttaa ongelmia.
  • Käytä himmennintä, jos haluat silloin tällöin vähentää valon kirkkautta. Jos kuitenkin haluat jatkuvasti himmeämmän valon, kannattaa valita pienitehoisempi lamppu. Suuremmalla valoteholla varustetun lampun jatkuva himmentäminen vaatii enemmän energiaa kuin alhaisemman teholuokituksen lampun käyttäminen.

Verkkokuvasto

Himmennyksen vaatimustenmukaisuusluettelo