Korkeajännitteisten volframi-halogeeniheijastinlamppujen aika on ohi

09.09.2016

Sovellus:  Yleisvalaistus
Teknologia:  Korkeajännitteiset heijastavat halogeenilamput,  LED-heijastinlamput
Kohderyhmä:  Toimiala,  Sähköasentaja,  Asentaja,  Arkkitehti

Syyskuusta 2009 asti paljon energiaa kuluttavat valonlähteet ovat pikkuhiljaa hävinneet markkinoilta. Tänä vuonna lähtövuorossa ovat korkeajännitteiset volframi-halogeeniheijastinlamput. EU-direktiivin 1194/2012 kolmannen vaiheen mukaisesti niitä ei enää 1.9.2016 alkaen saa laskea liikkeeseen Euroopan Unionin sisällä.

Keneen kielto vaikuttaa?
Määräys vaikuttaa aluksi ja pääasiassa lamppujen valmistajiin ja jakelijoihin, koska uusi hehkulamppukielto koskee ainoastaan alkuperäistä liikkeeseen laskemista yhteismarkkina-alueella. Näin ollen ihmisten ei tarvitse heti vaihtaa kotikäytössä olevia kiellettyjä lamppuja. Korkeajännitteisten volframi-halogeeniheijastinlamppujen ja muiden kiellettyjen lampputyyppien saatavuus vähenee jatkuvasti 1. syyskuuta 2016 alkaen. Kuluttajat tulevat siten huomaamaan määräyksen voimaantulon viimeistään siinä vaiheessa, kun kielletyt lamput loppuvat varastoista.

Miten tunnistan kielletyn lampun?
Suosituimpia direktiivin kieltämiä lamppuja ovat korkeajännitteiset volframi-halogeeniheijastinlamput. Tunnistat ne seuraavista ominaisuuksista:

  • Heijastinlamput tuottavat eteenpäin suuntautuvaa kohdistettua valoa, toisin kuin esimerkiksi kaikkiin suuntiin säteilevät päärynänmuotoiset lamput.
  • Suurimmassa osassa kielletyistä lampuista on GU10-, E27- tai E14-kanta.
  • Lamppujen polttimo tai kotelo on lasinen.
  • Korkeajännitteisiä volframi-halogeeniheijastinlamppuja käytetään lähinnä upotettavissa valaisimissa, kohdevaloissa ja kiskojärjestelmissä.
  • Kielletty valaisin toimii ilman muuntajaa.

Mitä muita vaihtoehtoja on käytettävissä?
Vaihtoehtoisesti voit käyttää LED-heijastinlamppuja. LED-heijastinlampuissa on LEDVANCEn valmistama kokonaan lasinen valaiseva osa, joten ne näyttävät hyvin samalta kuin alkuperäiset halogeenilamput ja ovat siten ihanteellinen korvaava tuote. Lamppujen korvaaminen on myös erittäin helppoa: irrota perinteinen halogeenilamppu ja laita sen tilalle edullinen LED-lamppu – valmista! Vinkki talousasioista huolehtiville: LED-lamput ovat vastaavia halogeenilampputyyppejä kalliimpia ostaa, mutta hintaero häviää huomattavasti pienempien energiakustannusten ja huomattavasti pidemmän käyttöiän ansiosta. Jotkin tiedot ovat oleellisia vain, kun LED-lamppuja käytetään himmentimien kanssa.