Himmennettävät lamput

Tällä hetkellä mikään tekninen normi ei säätele led- ja pienloistelamppujen himmentämiseen liittyvää elektroniikkaa ja sen yhteensopivuutta näiden teknologioiden kanssa. Sen vuoksi LEDVANCE on koonnut omien tuotteiden himmennysyhteensopivuudesta luetteloita.


Led-lamput

Led-lamppuja voidaan himmentää monilla tavallisilla nousevaa reunaa tai laskevaa reunaa leikkaavilla vaihehimmentimillä. LEDVANCEilla on jokaista tuotetta varten luettelo suositeltavista himmentimistä. Luettelot löytyvät sivun oikeasta reunasta Yhteensopivuuslistat himmentimille –otsikon alta.


Tekniset normit

Normi EN 61000-3-2 ei ota huomioon yhdysrakenteista elektroniikkaa sisältävien lamppujen/valaisinten (energiansäästölamput tai led-lamput/valaisimet) käyttöä vaihehimmenninten kanssa.

Siksi tällaiselle järjestelmälle (lamppu/valaisin ja vaihehimmennin) ei ole mahdollista antaa normin puitteissa EMI-direktiivin mukaista CE-vaatimustenmukaisuussertifikaattia.

Kansainvälisiä pyrkimyksiä ottaa vastaavassa normissa EN 61000-3-2 huomioon vaihehimmenninten käyttö yhdessä yhdysrakenteisen elektroniikan sisältävien lamppujen/valaisinten kanssa on jo olemassa. Vastaavista muutoksista päätettäneen vuoden sisällä. Integroitua elektroniikkaa sisältävien lamppujen käyttäytyminen himmennettäessä poikkeaa perinteisistä hehku- tai halogeenilampuista, koska ne perustuvat erilaiseen teknologiaan. Käyttäytyminen saattaa olla tietyissä tapauksissa rajoitettua.

Led-lamppu sisältää useita elektronisia komponentteja. Epäsuotuisissa olosuhteissa ne voivat aiheuttaa akustista kohinaa. Pienikin kohina saattaa kuulua resonoinnin takia. Kohinaan mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä ovat asennus, lampun pidikkeen malli, valaisin (akustinen kohina) ja himmennin tai muuntaja (harmoniset yliäänet tai elektroninen resonanssi).


LED-lamppujen sekä himmenninten yhteensopivuusluettelot