Kuluttaja

VALOA ELÄMISEEN JA HYVINVOINTIIN
IDEOITA OLOHUONEEN LED-VALAISTUKSEEN

Olohuone on kotoisa hyvän olon paikka. Rentoudumme siellä työpäivän jälkeen tai istumme iltaa ystävien kanssa viikonloppuna. Olohuoneen valaistus kannattaa suunnitella joustavaksi. Nykyaikaisella LED-valaistussuunnitelmalla voit toteuttaa luovimpiakin valaistusideoitasi. Ja mikä parasta: LED-valaistuksessa rentoutuminen säästää myös energiaa.

TÄRKEITÄ ELEMENTTEJÄ
OLOHUONEEN VALAISEMISEEN

Olohuoneen valaistus
Olohuoneen valaistuksen tärkeimmät valot:
 
  • Kattovalaistus koko huoneen kirkkaaseen valaisemiseen.
  • Tunnelmallinen taustavalo esimerkiksi lattia-, riippu- ja seinävalaisimilla tai LED-nauhoilla.
  • Sisustuksellinen korostusvalaistus tietyt alueet valaisevilla alasvaloilla ja kohdevalaisimilla.
  • Kirkas ja kohdennettu työskentelyvalo sohvalla lukemiseen tai kutomiseen.

YHDISTELEMÄLLÄ KAUNISTA
MUKAVAN ELÄMÄNTYYLIN LED-VALONLÄHTEET

Jotta voit tarvittaessa valaista koko olohuoneen, kannattaa asentaa LED-kattovalo. Se voi olla useita sisäänrakennettuja valoja sisältävä yksittäinen paneeli, monta strategisesti säädettyä kohdevalaisinta tai klassinen riippuvalaisin. Suuressa tai L-muotoisessa olohuoneessa kattoon sisäänrakennetut yksittäiset kohdevalaisimet ovat hyvä valinta. Ne varmistavat koko huoneen optimaalisen valaistuksen.

Vinkki: Himmennettävillä LED-valoilla voit säätää kirkkautta mielesi mukaan.

Illalla ei yleensä käytetä kirkasta kattovaloa. Olohuoneen valaistus keskittyy silloin mukavuuteen. Lämmintä valoa tuovat sivutason päällä matalalla roikkuvat riippuvalaisimet, nurkkaan aseteltu jalkalamppu ja sohvan viereisen pikkupöydän sisustuksellinen pöytävalaisin. Lisää olohuoneen tyhjään nurkkaan siro, pyöreä pöytä tai pieni seinähylly ja asettele sen päälle esimerkiksi valaistu koriste-esine – tuloksena on kaunis sisutuksellinen valosaareke. Onko seinillä kuvia tai maalauksia? Asenna kuvan ylä- tai alapuolelle kohdevalo, joka valaisee sen iltaisin hillitysti.

Kiinnitä suunnittelussa erityistä huomiota olohuoneen pistorasioiden määrään. Käytä tarvittaessa paristo- tai akkukäyttöisiä valoja tai lisää jatkojohtoja, jotka voit piilottaa huomaamattomasti huonekalujen taakse.

Olohuoneen valaistus

SELKEÄSTI JA YTIMEKKÄÄSTI
VASTAUKSIA KYSYMYKSIISI

1. Kuinka monta luumenia olohuoneen valaistus vaatii?

Koska olohuoneessa pääasiassa rentoudutaan, valaistus ei saa olla liian kirkas. Suosittelemme 100 luumenia neliömetriä kohden. Eli jos olohuoneesi on 20 neliömetriä, tarvitset yhteensä 2 000 luumenin valaistuksen. Esimerkiksi keskellä huonetta olevan kattovalaisimen valo voi olla 730 luumenia (vastaa perinteistä 60 watin polttimoa), kun taas epäsuorat taustavalaisimet voivat kukin tuottaa 100–200 luumenia.

2. Mikä värilämpötila sopii parhaiten olohuoneen valaisemiseen?

2 700 – 3 300 kelvinin lämmin valkoinen valo on todettu erityisen miellyttäväksi olohuoneessa.

VENYTTELYÄ:

OLOHUONEEN RENTOUTTAVA LED-VALAISTUS

Olohuoneen valaistus

Nykyaikaisten LED-valojen ansiosta voit päästää valaistusluovuutesi olohuoneessa valloilleen. Seuraavassa on muutamia ehdotuksia ihanteellisen tilan luomiseen:

  • Hyllyjen tai sivutasojen reunoja pitkin kulkevat, väriä vaihtavat LED-nauhat luovat alati muuttuvan tunnelman: rauhoittavan vihreä, virkistävä oranssi tai viettelevä punainen... ja kaikki hallittavissa sovelluksen tai kaukosäätimen avulla.
  • Yksittäiset kohdevalaisimet keskittävät katseen erilaisiin sisustusesineisiin, kuten lattialla olevaan antiikkimaljakkoon tai Afrikan lomalta tuotuun puukaiverrukseen.
  • Himmennettävät seinävalaisimet tai nurkan kohdevalot tuottavat täydellisen koordinoidun taustavalon.
  • Koristele sivutasot, hyllyt ja ikkunalaudat LED-kynttilöillä, valopuilla tai valopalloilla, joissa on kymmeniä pieniä LED-valoja.
  • Olohuoneen älyvalaistusta voi helposti säädellä sohvalta sovelluksella tai puhekomennoilla. Tee vaikutus vieraisiin hukuttamalla koko olohuone himmeän punaiseen valoon tai sytyttämällä seinien taustavalot muutamalla sanalla!
Aloita olohuoneen valaistuksen suunnittelu heti ja yhdistele erilaisia LED-valaisimia ja muita valonlähteitä.

SOPIVIA TUOTTEITA OLOHUONEEN VALAISEMISEEN

Jaa sivu sosiaalisessa mediassa