Kuluttaja

RUOANLAITTO, LEIVONTA, PAAHTAMINEN, VALAISTUS:

LED-IDEOITA KOTIKEITTIÖÖN

Kodin elämä keskittyy yleensä keittiöön – valmistelua, ruoanlaittoa ja jutustelua. Kaikkia näitä varten tarvitaan erilainen valaistus keittiön alueesta (ja tietenkin myös tarpeistasi) riippuen. Voit olla keittiön LED-valaistuksen suhteen yhtä luova ja nykyaikainen kuin olet ruoanlaitossa, eikä mikään pala. Lisäksi energiaa säästävä valaistus varmistaa, että sähkölaskut vain pienenevät.

TÄRKEITÄ ELEMENTTEJÄ

KEITTIÖN VALAISTUKSEEN

Valaistuksen tärkeimmät osat

Valaistuksen tärkeimmät osat:

  • Perusvalaistuksen on valaistava keittiö kirkkaasti vuodenajasta riippumatta. Pääset nopeasti vauhtiin pimeinä talviaamuina ja keittiössä riittää valoa kotitöihin pilviselläkin säällä.
  • Hyvä työvalo on keittiössä välttämätön. Yleensä sitä tarvitaan niille keittiön alueille, joilla valmistat aterioita.
  • Suunnattu valo täydentää keittiön valaistusta. Keittiön ruokapöydän yläpuolella oleva riippuvalaisin tarjoaa ruokailuhetkiin sopivaa valaistusta.
  • Sisustukselliset valot ovat valaistussuunnitelman loppusilaus. Jalkalistoja tai uunia kiertävät LED-valot korostavat kauniisti keittiön valaistusta.

KOSKA LAITAT RUOKAA MYÖS SILMILLÄSI...

OPTIMAALINEN KEITTIÖN TYÖALUEEN LED-VALAISTUS

Työalue, johon kuuluvat työtasot, säilytystilat, hella ja pesuallas, on valaistava erittäin hyvin. On tärkeää välttää sekä pilkkomisvammoja että silmien rasittumista. Liian vähäinen valohan ei ole silmille hyväksi. Keittiösaarekkeen valaistukseen sopivat erinomaisesti sisäkattoon upotetut kohdevalaisimet. Seinäkaapein varustetussa perinteisessä keittiössä LED-valaistus on loistava valinta. Seinäkaappien alapintaan asennetut pitkät valonauhat tai yksittäiset LED-kohdevalaisimet valaisevat työtason ylhäältä varjostamatta ja häikäisemättä.

Ehdotus: Jos joskus valmistat monimutkaista ruokaa, käytä siirreltävää ja säädeltävää lisävalaisinta. Jos työtason lähellä ei ole vapaata pistorasiaa, voit valita paristo- tai akkukäyttöisen valon. Kun tarvitset lisävaloa, ota valaisin kaapista, kiinnitä se nipistimellä sopivaan kohtaan ja aloita hommat.

Keittiön valaistus

SELKEÄSTI JA YTIMEKKÄÄSTI

VASTAUKSIA KYSYMYKSIISI

1. Kuinka monta kelviniä keittiövalaistuksen pitäisi olla?

Valmistelualueen valaistuksen on oltava vähintään 3 000 kelviniä (normaali valkoinen), jotta silmäsi eivät väsy hämärässä valossa. Keittiön kaapiston tunnelmalliseen LED-valaistukseen ja ruokapöydän yläpuolella olevaan valoon riittää 2 500 – 2 700 kelviniä (lämmin valkoinen).

2. Kuinka monta luumenia on ihanteellinen keittiövalaistuksessa?

Valmistelualueen valaistuksen on oltava vähintään 3 000 kelviniä (normaali valkoinen), jotta silmäsi eivät väsy hämärässä valossa. Keittiön kaapiston tunnelmalliseen LED-valaistukseen ja ruokapöydän yläpuolella olevaan valoon riittää 2 500 – 2 700 kelviniä (lämmin valkoinen).

TYYLIKKÄÄSTI VALMISTETTUA

KEITTIÖN SISUSTUSVALAISTUKSEN NEUVOJA

Keittiössä viihdytään ja oleillaan yhä enemmän, minkä vuoksi keittiön sisustuksellisen valaistuksen merkitys kasvaa jatkuvasti. Epäsuora valaistus luo mukavan tunnelman koko huoneeseen. Se voidaan toteuttaa seinäyksiköihin upotetuilla, yksittäisillä kohdevalaisimilla, joiden valo suuntautuu kattoon, tai työtasojen alapintaan asennetuilla alasvaloilla, jotka valaisevat huoneen alimman kolmanneksen.

Keittiön valaistus

Lisää vinkkejä:

  • Asenna näyttökaappeihin yksittäisiä valaisimia, joilla esittelet kauniita astioita ja muita keräilyesineitä.
  • Keittiön työtasojen LED-valot seuraavat keittiösi ääriviivoja ja valaisevat hillitysti.
  • Väriä vaihtavilla LED-nauhoilla valaiset keittiön mielialasi mukaan esimerkiksi punaiseksi, siniseksi tai vihreäksi. Älykkäitä valonauhoja on helppo ohjata sovelluksen tai kaukosäätimen avulla.
  • Valitse erityisiä tunnelmallisia valaistustehosteita, joita voit älypuhelinsovelluksen lisäksi ohjata myös puhekomennoilla. Voit esimerkiksi himmentää seinävaloja aterian jälkeen.

Täydellisen keittiövalaistuksen luominen on eri valonlähteiden ja värilämpötilojen välisen vuorovaikutuksen taidokasta tasapainottelua. Aloita LED-valaistuksen suunnittelu heti!

 
Jaa sivu sosiaalisessa mediassa