Kuluttaja
Country

LED-VALONAUHAT

ASENNUSOHJEET JA SUUNNITTELUVINKIT

Hyödynnä LED-valonauhojen monipuolisuutta luovissa valaistusratkaisuissa. Korkean valotehokkuuden ja pitkän käyttöiän ansiosta LED-tekniikka on kasvattanut suosiotaan nopeasti perinteisten hehkulankatekniikoiden kustannuksella. Lisäksi LEDien kompakti koko tarjoaa runsaasti luovaa potentiaalia.
LED-valonauhoissa on valopisteitä tasaisin välein, joten ne soveltuvat hyvin erilaisiin valaistustarpeisiin. Tässä artikkelissa kerrotaan LED-valonauhojen oikea asennus ja annetaan joitakin ideoita luovan valaistuksen suunnitteluun toimistoissa, asuinrakennuksissa, kaupoissa ja maanalaisissa autotalleissa.

LED-VALONAUHAT: OHJEET OIKEAAN ASENNUKSEEN

LED-valonauhat: ohjeet oikeaan asennukseen

LED-valonauhan takana olevan kaksipuolisen teipin ansiosta se on helppo asentaa useimmille tasaisille pinnoille. Ainoa rajoittava tekijä on pituus: 12 voltin järjestelmissä nauhan pituus ei saa ylittää kahdeksaa metriä, ja 24 voltin järjestelmissä suurin pituus on kaksitoista metriä. Tätä pidemmille asennuksille tarvitaan useampia LED-liitäntälaitteita. Valmiiksi johdotetut mallit ovat kytke ja käytä -ratkaisuja, jotka on nopea asentaa.
 

1. LED-valonauhan katkaiseminen tai jatkaminen
LED-valonauhat voidaan leikata lyhyemmäksi saksilla. Monet valmistajat merkitsevät sopivat leikkauskohdat nauhaan saksisymbolilla tai kolmella katkoviivalla. Kaksi erillistä LED-valonauhaa voidaan yhdistää pikaliittimillä, kuten OSRAM Slimconnect -tuoteperheen liittimillä. On tärkeä varmistaa, että nauhojen napaisuus on sama.
 

2. Kulmien taakse
Jos LED-valonauhat on asennettava kulman taakse, voidaan käyttää kulmaliitintä. Joitakin LED-valonauhoja saa myös taivuttaa enintään 60 asteen kulmaan.
 

3. LED-valonauhojen kytkeminen virtalähteeseen
LED-valonauhassa on käytettävä asianmukaista virtalähdettä. LED-valonauhan ja virtalähteen jännitteen on oltava sama. Virtalähteen tarvittava teho saadaan, kun nauhan pituus kerrotaan nauhan teholla per metri. 3,8 m pitkä 12 V:n LED-nauha, jonka virrankulutus on 5 W/m, tarvitsee kapasiteetiltaan vähintään 19 W:n muuntajan. Tähän on hyvä lisätä 20 prosentin tehomarginaali. Lisäksi on pidettävä mielessä oikea napaisuus kytkennän aikana.

4. Valinnainen: himmennin tai säädin
Yksivärisillä LED-valonauhoilla voit säätää kirkkautta tasaisesti himmenninkytkimellä. Jos haluat vaihtaa värejä manuaalisesti RGB-valonauhoilla, on käytettävä myös siihen soveltuvaa LED-säädintä. RGB-nauhojen liittimessä on neljä johdinta:
 

  • musta tai valkoinen johdin pluskytkentään säätimen plusnapaan
  • sininen, punainen ja vihreä johdin miinuskytkentään miinusnapoihin
  • kytke punainen johdin R-liittimeen, vihreä johdin G-liittimeen ja sininen johdin B-liittimeen.
 

5. Virtakytkentä
Kytke säädin tarvittaessa virtalähteeseen, jotta voit kytkeä sen sähköverkkoon. Kytke tällöin ruskea tai musta ulompi johdin L-liittimeen, sininen nollajohdin N-liittimeen ja keltainen/vihreä maadoitusjohdin liittimeen, jossa on vastaava suojajohtimen symboli.
Huomautus: Varmista ennen ulkoasennusta, että valon kotelon luokitus on IP66 – se takaa, että valot on suojattu riittävästi märältä tai kostealta ympäristöltä ja veden sisäänpääsyltä. Kahden LED-nauhanliitoskohta tulee suojata kutisteputkella.

LUOVIA VALAISTUSRATKAISUJA LED-VALONAUHOILLA

Luovia valaistusratkaisuja LED-valonauhoilla

 

LED-valonauhojen tasainen valaistus tuottaa miellyttävän tunnelman käytävillä ja huoneissa sekä lattialla tai seinillä. Syvenny luoviin ideoihin.
 

LED-valaistuksella epäsuoraa valoa seinälle tai kattoon
Lämpimän valkoista valoa tuottavat LED-valonauhat soveltuvat epäsuoraa valoa kaipaaviin ympäristöihin. Voit halutessasi asentaa LED-valonauhat alaslaskettuun kattoon ja luoda valotaidetta seinälle tai korostaa niillä tuotteita kaupassa.
 

LED-valonauhat keittiössä
On tärkeää valaista keittiön työtilat hyvin. Keittiön yläkaappien alapuolelle voi asentaa LED-valonauhat valaisemaan pehmeällä ja tasaisella valolla työtasot, tiskialtaan ja lieden.
 

LED-valaistus lisää turvallisuutta portaissa ja maanalaisissa pysäköintitiloissa
Valaise liiketunnistimeen kytketyillä LED-valonauhoilla portaikot tai pysäköintipaikat. Valo syttyy automaattisesti, kun joku lähestyy.
 

Hätäpoistumisreitit asuinrakennuksissa
Hätäpoistumisreitit voi merkitä asentamalla LED-valonauhat maahan ja kytkemällä ne hätävirtalähteeseen. Hätätilanteessa ne ohjaavat asukkaat turvaan.

Jaa sivu sosiaalisessa mediassa