Kuluttaja
Country
UV-C technology sterilises air, water and surfaces

UV-C-VALO TUHOAA VIRUKSIA JA MIKROBEJA

NÄKYMÄTÖN HENGENPELASTAJA

Monet UV-C-teknologiaa hyödyntävät sovellukset eivät ole vielä yleisesti tunnettuja. Tähän on kuitenkin pian tulossa muutos, koska UV-C-säteilyn avulla voidaan merkittävästi vähentää COVID-19-pandemian leviämistä. Tämä näkymätön hengenpelastaja on suojannut ihmisiä tehokkaasti haitallisia taudinaiheuttajia vastaan jo vuosikymmeniä.

Tässä artikkelissa kerromme, miten UV-C-lamppujen desinfioivaa vaikutusta hyödynnetään päivittäin kansanterveyden ylläpitämisessä ja miten UV-C-valo itsessään on koronaviruksen pahin vihollinen.


UV-C-VALOSTA TIIVISTETYSTI: UV-C-VALON TOIMINTAPERIAATE

UV-C-säteily, jonka aallonpituus on 205–280 nanometriä, vaurioittaa bakteerien ja virusten DNA:ta niin, että ne kuolevat tai niistä tulee epäaktiivisia. Tätä UV-C-lamppujen vaikutusta käytetään veden, ilman ja pintojen desinfiointiin. Jopa koronaviruksesta voidaan tehdä vaaraton UV-C-säteilyllä. UV-C-säteily itsessään ei kuitenkaan ole näkyvää.


UV-C-LAMPUT: TEHOKAS, KEMIKAALITON DESINFIOINTI

Ultraviolettisäteilyn, tai lyhyemmin sanottuna UV-säteilyn, desinfioiva vaikutus johtuu sen lyhyestä aallonpituudesta ja siihen liittyvästä suurienergisyydestä. UV-C-valo on tyypiltään sähkömagneettista säteilyä, ja sen aallonpituus on 100–280 nanometriä. Se on siis paljon lyhyempi kuin näkemämme valon aallonpituus, joka on 380–780 nanometriä. Jos UV-C-lampun säteilemä aallonpituus on alle 280 nanometriä, säteily hajottaa mikrobien kemiallisia sidoksia. Kun bakteerien ja virusten RNA tai DNA vaurioituu, ne eivät voi enää lisääntyä, joten ne eivät ole enää tartuntakykyisiä. Suurimpien sterilointitasojen arvioidaan olevan noin 265 nanometriä. Koska keinotekoisesti tuotettua säteilyä ei ilmene maapallolla luontaisesti, taudinaiheuttajat eivät voi kehittää vastustuskykyä UV-C-säteilylle. Siksi UV-C-teknologialla on tehokas desinfioiva vaikutus. UV-C-lamput tuhoavat kaikenlaisia taudinaiheuttajia, kuten sieniä, bakteereita ja viruksia, erittäin lyhyessä ajassa ilman kemikaaleja, jäämiä tai värjäytymiä.

UV-C-teknologia steriloi ilmaa, vettä ja pintoja

UV-C-TEKNOLOGIAA KÄYTETÄÄN JO IHMISHENKIEN PELASTAMISEEN KEHITYSMAISSA

UV-C-lamppujen käyttö kuuluu uima-altaiden ja akvaarioiden omistajien arkeen, sillä ne ovat ihanteellinen vaihtoehto kloorille ja perinteisille akvaariosuodattimille, joita käytetään uima-altaiden desinfiointiin. Jos se toimii pienessä mittakaavassa, toimii se myös suuressa mittakaavassa. UV-C-teknologiaa käytetään esimerkiksi jäteveden kemikaalittomaan käsittelyyn. Veden desinfiointiin tarkoitettuja UV-C-laitteita käytetään veden käsittelyyn monissa kehitysmaissa, joissa saatavilla oleva juomavesi on voimakkaasti mikrobien saastuttamaa. Tällaisten ratkaisujen suurin hyöty on se, että ne ovat kustannustehokkaita ja erittäin helppokäyttöisiä. UV-C-pohjaisille veden desinfiointilaitteille ei usein ole vaihtoehtoja. Tämä pätee erityisesti syrjäisiin alueisiin, joissa on heikko infrastruktuuri.


UV-C-SÄTEILY TAPPAA MONIVASTUSTUSKYKYISIÄ MIKROBEJA

UV-C-teknologia on korvaamaton osa sairaaloiden arkea. UV-C-teknologiaa käytetään kaikenlaisten mikrobien tappamiseen, ja se vähentää merkittävästi tartuntariskiä, erityisesti suoria ja epäsuoria kosketustartuntoja ja ristikontaminaatiota. Se on tärkeä ase erityisesti taistelussa metisilliinille vastustuskykyistä Staphylococcus aureus (MRSA) -bakteeria vastaan. Kyseinen bakteeri on vastustuskykyinen useimmille antibiooteille. MRSA on erityisen vaarallinen henkilöille, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Tämän vuoksi on tärkeää pysäyttää sen leviäminen sairaaloissa ja hoitolaitoksissa jo varhaisessa vaiheessa.

UV-C-teknologia steriloi ilmaa, vettä ja pintoja

INFLUENSSA- JA COVID-19-TARTUNTOJEN EHKÄISY UV-C-LAMPUILLA

UV-C-lamppuja voidaan käyttää tartuntojen ehkäisyyn niin sairaaloissa kuin ihmisten arkielämässä. Tästä tosiasiasta on tullut huomattavan tärkeä koronapandemian myötä. Essenin yliopistosairaalan lääketieteen laitoksen infektiotautien klinikalla (Universitätsklinikum Essen) työskentelevät Adalbert Krawczyk ja Christiane Heilingloh osoittivat UV-C-säteilyn tehon SARS-CoV-2-virusta vastaan hiljattaisessa tutkimuksessa.

UV-C-lamput voivat suojella meitä taudinaiheuttajien aiheuttamilta tartunnoilta monin eri tavoin. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä:

  • Ilman sterilointi: lentokoneet, toimistot, ravintolat. Pienimmillä virusta kantavilla hiukkasilla, joista käytetään myös nimitystä aerosoli, on merkittävä rooli SARS-CoV-2-viruksen leviämisessä suljetuissa huoneissa. Ilman säännöllinen desinfiointi UV-C-lampuilla voi siis merkittävästi vähentää tartuntariskiä.
  • Julkisten alueiden desinfiointi: Julkisissa tiloissa tartunnat leviävät pisaroiden lisäksi suoran tai epäsuoran kosketuksen kautta. Esimerkiksi hissien painikkeet, liukuportaiden kaiteet ja ostoskärryjen kahvat muodostavat suuren tartuntariskin. Vasta perustettu saksalainen yritys UVIS pyrkii ehkäisemään tartuntoja tällaisissa tilanteissa UV-C-ratkaisujen avulla.
  • Älypuhelimien desinfiointi: Koskettelemme älypuhelimiamme useita kertoja päivässä. Ei ole varmaan yllätys, että älypuhelimien mikrobikuorma on monta kertaa suurempi kuin minkään muun arkiesineen. Mittatilauksena tehtävät älypuhelimia desinfioivat UV-C-ratkaisut auttavat vähentämään tartuntariskiä. Tällainen ratkaisu on esimerkiksi LEDVANCE UV-C Disinfection BOX. Tämä käytännöllinen laite desinfioi älypuhelimet jo muutamassa minuutissa. Lisäksi sillä voidaan desinfioida useita muita arkiesineitä, kuten silmälaseja ja avaimia.

UV-C-säteilyn desinfioiva vaikutus ei tietenkään kohdistu pelkästään tämänhetkiseen koronavirukseen. Teknologialla voidaan tuhota myös influenssaviruksia, jotka aiheuttavat lukuisia kuolemia vuosittain.

UV-C-teknologia steriloi ilmaa, vettä ja pintoja

MODERNI VALOSAPELI: VALON KÄYTTÖ TAISTELUSSA MAAILMANLAAJUISTA PANDEMIAA VASTAAN

COVID-19-pandemia on osoittanut UV-C-ratkaisujen tärkeyden suurelle yleisölle. Tiedetään, että UV-C-säteily tuhoaa SARS-CoV-2-viruksia pinnoilla ja estää niitä siten leviämästä. Vastaavia ratkaisuja on tähän mennessä käytetty erityisesti desinfiointialalla, mutta UV-C-säteilyllä voi pian olla aktiivisempi rooli taistelussa COVID-19-virusta vastaan.

Saksan liittovaltion tutkimusministeriön rahoittama “Advanced UV for life” -tutkimuskonsortio Berliinin Charité-sairaalassa tutkii parhaillaan, miten UV-C-teknologiaa hyödyntävä säteily vaikuttaa ihoon ja limakalvoihin. Toiveena on, että lyhytaaltoisella UV-C-säteilyllä voidaan joku päivä merkittävästi vähentää nenäontelon ja kurkun etumaisten osien viruspitoisuutta.


UV-C-DESINFIOINTILAMPPUJEN KÄYTTÖ: TURVATOIMENPITEET


Vaikka UV-C-laitteet ovat erittäin hyödyllisiä, niiden käytössä on aina oltava varovainen. Niitä ei saa käyttää suoraan keholla, sillä ne saattavat vaurioittaa ihoa ja silmiä.

Tästä syystä LEDVANCE UV-C Sterilisation BOX on varustettu sisäänrakennetulla turvamekanismilla. Kun laatikko avataan, UV-C-säteily lakkaa automaattisesti, mikä estää silmien ja ihon vaurioitumisen. Avoimiin UV-C-laitteisiin sovelletaan yleensä seuraavia sääntöjä:

  • UV-C-lamput saavat osoittaa vain kohti desinfioitavaa pintaa. On tärkeää välttää säteily ihoon tai silmiin.
  • Jos UV-C-laitteita käytetään avoimessa tilassa, henkilöiden on poistuttava huoneesta.
  • UV-C-laitteiden virta on katkaistava välittömästi desinfioinnin jälkeen.
  • UV-C-laitteita ei saa päästää lasten käsiin.

Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettua UV-C-teknologiaa saa käyttää tavallisesti vain suljetuissa laitteissa, jotta oikein käytettynä laitteen turvallisuusriskit ovat vastaavasti alhaiset. Lue valmistajan ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Tämän jälkeen UV-C-laite suorittaa desinfioinnin kuin taikaiskusta.

KAIKKI TARINANKERRONNAN OSAT YHDELLÄ SILMÄYKSELLÄ

Koe kaikki valaistustarinat

Jaa sivu sosiaalisessa mediassa