Kuluttaja
Country
Stonehenge Solstice

10 RAKENNUSTA, JOTKA RAKASTAVAT AURINKOA

Auringon liikkuminen on inspiroinut ja kiehtonut arkkitehtejä jo vuosisatoja, muinaisista asumuksista moderneihin kaupunkeihin. Auringon liikkeen seuraaminen voi paljastaa piilossa olevia muotoja, rakennelmassa voi piillä paljon enemmän kuin paljaalla silmällä näkee. Esittelemme sinulle 10 esimerkkiä maamerkeistä, jotka muuttuvat auringon vuosittaisen kulun mukaan. Kuinka monesta olet kuullut?

STONEHENGE, UK

Brittiläinen kulttuuri-ikoni. Tämä muinainen suunnittelun mestariteos on kauan hämmentänyt historioitsijoita ja geologeja. Se on koostettu suurista seisovista kivistä, joista muutamat painavat noin 25 tonnia ja erilaisia teorioita on syntynyt siitä, miten oli mahdollista kuljettaa niin raskas kuorma ja koota rakennelma aikana ennen tekniikkaa tai mekaniikkaa. Myös kivien oikea tarkoitus on kiistanalainen. Sen kohdistuminen talvipäivänseisauksen auringonlaskuun ja kesäpäivänseisauksen auringonnousuun on kuitenkin selvästi merkittävä. Tuhannet vierailijat parveilevat kuuluisilla kivillä joka vuosi - erityisesti aurinkokalenterin keskeisinä päivinä.

KUKULCÁNIN TEMPPELI, CHICHEN ITZA, MEKSIKO

Tämä suosittu temppeli Meksikossa sijaitsee keskellä muinaista mayakaupunkia. Kahdesti vuodessa rakennelma herää eloon. Kevät- ja syyspäivän tasauksen aikaan auringonvalo osuu pyramidiin siten, että liikkuvaa käärmettä muistuttava varjo ilmestyy luikertelemaan alas sen 91 porrasta. Portaidan alapuolelle kaiverretut suuret käärmeenpäät edelleen voimistavat vaikutusta. Se tunnetaan suurena sulkakäärmeenä ja se on vertauskuva yhdelle mayojen tärkeimmistä jumalista.

THE PANTHEON, ITALIA

Pantheon, Italia

 

Tässä tärkeässä nähtävyydessä Rooman sydämessä on ainutlaatuinen valaistus. Sen suositussa puolipallomaisessa kupolissa on keskellä 9 m leveä reikä, joka tunnetaan Oculus-aukkona ja josta auringonvalo (ja sadevesi) pääsevät alla olevaan tilaan. Uteliaisuus tämän epätavallisen muotoilun ympärillä on johtanut moniin erilaisiin teorioihin, ja vuonna 2011 syntyi uusi teoria. Sen mukaan aukko on saattanut toimia suurena aurinkokellona. Historioitsijat myös huomasivat, että kun auringonlasku osuu Pantheoniin huhtikuun 21. päivänä - perinteisenä Rooman perustamisen päivänä - se ohjautuu uudelleen monumentin sisäänkäyntiin. On epätodennäköistä, että tämä olisi sattumaa, koska keisari todennäköisesti vierailisi sinä päivänä.

PETRAN MUINAINEN KAUPUNKI, JORDANIA

Tämä kallioon kaiverrettu nähtävyys Jordaniassa on yksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä. Se on vaikuttava paikka mihin tahansa vuodenaikaan, mutta joinain päivinä vierailijat voivat saada dramaattisemman näkymän hautakammioiden, monumenttien ja muiden uskonnollisten rakennelmien suureen metropoliin. Vielä ei tiedetä tehtiinkö se tarkoituksella, mutta tiettyinä vuodenaikoina alueen keskeiset kohteet korostuvat auringonvalolla. Kun nykypäivän tutkijat käyttävät tilastoja ja tekniikkaa varmistaakseen auringon suuntauksen monumentteihin, niiden rakentajien piti luottaa vain havaintoonsa.

AHU AKIVI, PÄÄSIÄISSAARET

Pääsiäissaaret Tyynellämerellä on yksi maailman etäisimmistä paikoista. Paikallista väestöä on vain 6 000 henkilöä, mutta vuosittain se vastaanottaa yli 80 000 vierailijaa. Yksi tärkeimmistä vetonauloista on pienestä maamassasta löytyneet monet kivisistä ihmishahmoista (moai) koostuvat kokoelmat. Näistä Ahu Akivia pidetään erityisen pyhänä paikkana. Nähtävyys koostuu seitsemästä identtisestä moai-patsaasta, jotka katsovat auringonlaskuun kevätpäiväntasauksen aikana ja niiden selkä on auringonnousuun päin syyspäiväntasauksen aikana. Se on tähtitieteellisesti kaikken tarkin ominaisuus saarella.

Angkor Wat

ANGKOR WAT, KAMBODŽA

Ajattele Kambodžaa, ajattele Angkor Watia. Tämä kunnioitusta herättävä temppeli on maailman suurin uskonnollinen rakennelma ja muodostaa osan muinaista kaupunkia. Angkor oli 12. ja 13. vuosisadalla pääkaupunki valtakunnalle, joka ulottui Malesiasta Myanmariin. Itse temppeli jäljittelee Meru-vuorta, pyhän vuoren ajateltiin olevan universumin keskipiste, ja sen päätorni edustaa huippukohtaa. Aurinko nousee päiväntasauksen aikana tornin yläpuolelle ja antaa temppelille valaisevan kruunun. Vuonna 1976 Michiganin yliopiston tutkijat tutkivat asiaa perusteellisesti ja esittivät, että suunta on ollut merkittävä, koska muinaiset kambodžalaiset kalenterit perustuivat kuun ja auringon kiertoon.

JAIPURIN JANTAR MANTAR -OBSERVATORIO, INTIA

Jaipurin Jantar Mantar -observatorio, Delhi

Jaipurissa sijaitseva observatorio on yksi viidestä yksilöllisestä tähtitieteellisestä observatoriosta, jotka maharadža Jai Singh II rakennutti 1724 - 1730, ja se on sarjan laajin ja parhaiten säilynyt. UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva alue sisältää erilaisia geometrisiä välineitä ajan mittaukseen, auringonpimennysten ennustamiseen, tähtien seurantaan ja moneen muuhun. Siellä sijaitsee myös maailman suurin kivinen aurinkokello. Oikeastaan, kaikki välineet ovat suuria. Ne on suunniteltu pikemminkin pysyviksi rakennelmiksi kuin pienemmiksi perinteisiksi laitteiksi. Jotkut ajattelevat, että observatoriot rakennettiin eri puolille maata vertailun vuoksi, ja toiset esittävät, että sillä oli poliittista merkitystä.

ABU SIMBEL, EGYPTI

Niilin rannalla sijaitseva, kallioon kaiverrettu nähtävyys Abu Simbel on yksi Egyptin kuvatuimmista nähtävyyksistä. Kuningas Ramses II:n rakennuttama paikka koostuu kahdesta temppelistä, joista suuremmassa on neljä 21 metriä korkeaa itse Ramseksen patsasta. Veistettyjen jättiläisten keskellä on pieni ovi, joka johtaa temppeliin. Vaikka se näyttää ympäristöön verrattuna merkityksettömältä, kahdesti vuodessa ovi ohjaa auringonsäteet suoraan Ramses II:n ja Amunin (valon jumala) patsaisiin, jotka sijaitsevat Abu Simbelin sisemmässä pyhäkössä. Eikä minä tahansa kahtena päivänä: on esitetty, että ensimmäinen pävä olisi Ramseksen syntymäpäivä ja toinen hänen kruunajaispäivänsä.

NEWGRANGE, IRLANTI

Tämä kumpumainen monumentti on vanhempi kuin sekä Stonehenge että Egyptin pyramidit, eikä se ensisilmäyksellä vaikuta kovin kummoiselta. Kuitenkin, kerran vuodessa talvipäivänseisauksen aikaan sen taika paljastuu. Kun aurinko laskee, sen paiste tulvii 19 metriä pitkän käytävän läpi monumentin sisempään kammioon. Tämä muinainen paikka osoittaa, kuinka kiinnostus aurinkoon (ja valoon) on ollut osa kulttuuria tuhansien vuosien ajan. Ja kannattaa pitää mielessä: Jos haluat todistaa tätä tapahtumaa, sinun täytyy olla nopea - valo katoaa taas vain 17 minuutin kuluttua.

MANHATTANHENGE, USA

Kahdesti vuodessa, lähellä kesä- ja talvipäivänseisausta, aurinko laskee täsmälleen Manhattanin katuverkon itä- ja länsisuunnissa kulkevien katujen päähän ja maalaa korkeat rakennukset kadun molemmin puolin valollaan. Myös Manhattanin seisauksena tunnetun "Manhattanhengen" keksi American Museum of Natural Historyn astrofyysikko viitteenä ensimmäiseen luettelomme sijaintiin. Hän esitti, että jos Manhattanin muinaiset rauniot jonain päivänä tulevaisuudessa kaivettaisiin, olisi kohtuullista olettaa, että tällä olisi astrologista merkitystä. Lisäksi, koska tämä tapahtuu samaan aikaan Memorial Dayn ja Baseballin All Stars -tapahtuman kanssa, voisi olettaa, että näitä kahta palvottiin! Muualla Pohjois-Amerikassa samanlaista ilmiötä voi todistaa Montrealissa, Chicagossa ja Torontossa.

Manhattanhenge

KAIKKI TARINANKERRONNAN OSAT YHDELLÄ SILMÄYKSELLÄ

Koe kaikki valaistustarinat

Jaa sivu sosiaalisessa mediassa