Ammattikäyttö

VALON MUOTO


Selkeitä muotoja ja aitoja materiaaleja. Edition 1906 huokuu perinteistä estetiikkaa, joka tuo esille kauan unohduksissa olleen muotoiluelementin: itse valon.

Lukunurkka

”Valaistuksen suhteen on yksi perussääntö: Mistä puuttuu valoa, siellä ei ole kauneutta.”

(Billy Baldwin, newyorkilainen sisustussuunnittelulegenda)

Ironista kyllä, maailmaamme valaisevat kappaleet ovat itse usein varjojen verhoamia. Olivat ne sitten varjostimien tai muiden suojusten peitossa, niiden oma viehätysvoima jää helposti huomaamatta. Ja se on suuri sääli, sillä viehätysvoimaa niillä riittää. Edison, Globe, Oval ja Tubular: yksinkertaisia lamppumuotoja, jotka ovat itsessään muuttumassa tyyli-ikoneiksi. Tämän ymmärtäneenä Edition 1906 -tuoteperheen muotoilijat ryhtyivät töihin mielessään selkeä tavoite: Näiden vaatimattomien lamppujen hienouden esille tuominen.

”Halusimme luoda lämpimän, tunteita herättävän tuotteen, joka myös hivelee silmiä”, 1906-projektin johtaja Jonas Lindemann sanoo. Idea oli yksinkertainen: Vanhojen, historiallisten lamppumuotojen herättäminen uudelleen henkiin ja sellaisten ”katseenvangitsijoiden” luominen, jotka saavat huoneen kylpemään hillityssä, pehmeässä valossa ja joilta eivät vie huomiota turhat yksityiskohdat. Puhdasoppinen muotoilu yhdistettynä laadukkaaseen viimeistelyyn; ”siinä lähestymistapa, joka sopii meille”, Lindemann sanoo.

Nimi Edition 1906 ei ole sattumaa, sillä 1906 on vuosi, jolloin Osram-tuotemerkki syntyi. Näin ollen tuoteperhe on paluu Osramin 1900-luvun alun tuotteiden estetiikkaan. Se ei kuitenkaan ole pelkkä viittaus yhtiön historiaan, vaan symboloi myös ajatonta laatua, josta Osram edelleen tunnetaan.

Jotta Edition 1906 -tuotteet voivat tehdä oikeutta Osramin perinnölle, niiden materiaalivalinnat ja viimeistely on tehtävä oikein. ”Rehelliset, laadukkaat komponentit ovat meille itsestäänselvyys”, muotoilija Gregor Faubel kertoo. Lamput valmistetaan messingistä ja lasista, PenduLum-valaisin puolestaan alumiinista, joskaan sen valmistus ei pääty siihen. Muotoilijat tekivät kaikkensa, jotta metalli myös tuntuisi oikealta: Edition 1906 -tuotteita kehittäessään he viimeistelivät jokaisen osan käsin sorvin avulla – aivan kuten vuonna 1906. ”Pidän erityisesti siitä, miltä PenduLum tuntuu. Se on miellyttävä kädessä”, Faubel sanoo. Perinteinen, mustalla kankaalla päällystetty johto kruunaa vintage-ilmeen.

Vaikka Edition 1906 näyttää ja tuntuu menneen ajan tuotteelta, sen sisältämä tekniikka kuitenkin muistuttaa, millä aikakaudella olemme: LED-lamput tuottavat erityisen lämpimän yleisvalon kullankeltaisen pinnoitteen ansiosta. Modernista tekniikasta huolimatta myös lamppujen sisällä on historiallisen teeman innoittamia yksityiskohtia, kuten LED-lamppujen viehättävä hehkulankojen muotoilu.

Edition 1906 -tuotteiden perimmäinen tarkoitus on lähentää menneisyyttä ja tulevaisuutta, lämpöä ja kirkkautta, haaveilevaa nostalgiaa ja arkista käytännöllisyyttä. Tuloksena on tuoteperhe, josta Lindemann ja Faubel ovat ylpeitä: ”Tuotteet eivät ainoastaan valaise huonetta vaan myös parantavat sitä.”

Jaa sivu sosiaalisessa mediassa