Ammattikäyttö

RETRON VIEHÄTYS


Retrotyyli ja vintage-muotoilu ovat valloittaneet maailman. Ajaton laatu ja luokka kaipuu tuntuu syvemmältä kuin koskaan - täydellisesti asetettu retrovalaistuksen painos.

Vespa

Digitaalista tulevaisuutta kohti kiihdyttävä maailmamme on siroteltu yhteyksillä menneisyyteen – nostalgisilla nyökkäyksillä asioille, jotka ovat takana päin. Niitä ei voi olla huomaamatta. Itse asiassa eräs aikamme ironinen piirre on, että menneestä on tullut uutta ja vanhasta huomiota herättävää.

Kuvittele itsesi baarissa, jossa komeilee jukeboksi. Emmekä nyt tarkoita näennäisesti aitoa laitetta, joka kätkee sisäänsä digitaalista tekniikkaa, vaan perinteistä, mekaanista jukeboksia. Sellaista, jossa jokaista huolella valittua kappaletta edeltää kolikon rytmikäs kalahdus. Kuvittele riemun ja jännityksen tunne, kun valitsemasi levy alkaa soida. Se ei ole pelkkää nostalgiaa, sillä osa tämän tunteen ihailijoista myöhästyi rock ’n’ rollin vuosikymmenestä lähes puolella vuosisadalla; siinä on oltava myös jotakin muuta.

Yhteiskuntana meitä kiehtovat oman kulttuurillisen menneisyytemme artefaktit. Smeg-jääkaapit, pin-up-muoti, filmikamerat, Vespa-skootterit, Casio-rannekellot, valintalevypuhelimet... Esimerkkejä on lukemattomia. Retrotyylistä on tullut niin suosittua, että jopa uudet digitaaliset innovaatiot pyrkivät muotoilussaan ajassa taaksepäin. Viimeisinten älypuhelinkameroiden ottamat kuvat koristavat Instagramia ja Pinterestiä, mutta ne on suodatettu muistuttamaan eilispäivän haalistuneita valokuvia. Lamppujen ja valaisinten maailma ei ole poikkeus. Sielläkin retron uusi tuleminen on saanut ihmiset haluamaan vanhoja muistoja uuden ympäristönsä keskelle. Mutta miksi?

Koska olemme kaikki pohjimmiltamme romantikkoja. Siksi katsomme kaihoisana taaksemme. Ne olivat mutkattomampia aikoja, elämä eteni hitaammin, ja tuotteet oli tehty kestämään. Rakastamamme jäänteet näiltä ajoilta ovat aidosti kestäneet ajan hammasta. Ne rauhoittavat meitä aistien ylikuormituksen aikakaudella. Ne erottuvat jokapäiväisessä modernien merkityksettömien impulssien virrassa. Ne ovat aidosti ajattomia sekä muodoltaan että toiminnaltaan, ja juuri ajattomuutta kaipaamme nopeatahtiseen elämäämme.

Tässä retrovalaistus astuu kuvaan. Oikealla lampulla voidaan hetkessä loihtia vintage-tunnelmaa huoneeseen kuin huoneeseen. Jos siis haluat retroa, tarvitset retrovaloa. Mutta ihmiset haluavat myös autenttisuutta. He haluavat kaiken sen, mitä retro edustaa: tyyliä, kestävyyttä ja luottamusta tuotteen laatuun. OSRAMin historia ulottuu vuosisadan taaksepäin ja kattaa siten lämmöllä muistelemamme ajanjaksot. Edition 1906 on kunnianosoitus tälle historialle. Sen muodot on haettu menneisyydestä, mutta sen tekniikka on nykypäivää. Eilispäivän inspiroima, täydellinen tänään.

Jaa sivu sosiaalisessa mediassa